10-3-2018

Elim – Zaterdag reisde sc Elim met een bus vol supporters en goede bedoelingen af richting het Groningse Lycurgus. Daar het hoofdveld onbespeelbaar werd verklaar door scheidsrechter Fokkens uit Sellingen werd er uitgeweken naar kunstgras op het naastgelegen terrein. Elim begon vandaag aan de wedstrijd met volle overtuiging om de 3 punten mee naar huis te nemen.

 

1ste helft

Het was Prijs die keeper Lint binnen de eerste minuut al tot redding moest dwingen. De hieruit volgende corner werd slecht uitgespeeld. Even later moest de paal redding brengen op een prachtige kopbal van Boertien uit een vrije trap. Deze wedstrijd waren er veelvuldig spelonderbrekingen door ruw en hard spel van Lycurgus zijde waarop Elim zich op enig moment ook mee inliet slepen maar het slechts één gele kaart in de totale wedstrijd opleverde voor Gruppen. Ook Benjamins wist na 5 minuten spelen dat vandaag de paal wel eens een grote sta in de weg kon worden want ook zijn schot werd gekeerd.  Even was de druk van de ketel en mocht Flierman een vrije trap aan de andere kant nemen maar deze ging ver over.

 

Penninga kreeg een fikse duw en dit werd door scheidsrechter Fokkens bestraft met een vrije trap op randje 16. Deze bal werd keurig door weggewerkt en tot ingooi gepromoveerd. De gevaarlijke spits Wuite kreeg het deze middag vooral aan de stok met centrale verdediger Boertien. Er werd menig robbertje uitgevochten om in bal bezit te komen of te blijven. Op het volgende schot van Wuite moest Padding redding brengen. Lycurgus kreeg zo halverwege deze helft de overhand en meer balbezit. Ook kreeg Klomp de grote kans om de openingstreffer te scoren maar de voorzet van Koekoek was te hard en verdween over de achterlijn. Een vrije trap van Benjamins leverde niet het gewenste resultaat op en waren er nog wat kansjes over en weer maar kabbelde de wedstrijd naar een 0-0 stand bij de rust.

 

2de helft

Elim begon na de rust weer aanvallend aan de wedstrijd daar Lycurgus met 5 man in de verdediging kroop. Ze hadden er alle belang bij om een punt uit deze wedstrijd te slepen. Een opmerking van een Lycurgus supporter sprak boekdelen. Hij zei: “Wij hoeven niet zo nodig te winnen, maar jullie wel als je kampioen wilt worden”. Na ruim 5 minuten spelen werd D. Doldersum onderuit gehaald buiten de 16 meter. De vrije trap hieruit werd een hoge voorzet die door dezelfde Doldersum met het puntje van zijn neus werd ingekopt. Deze goal werd genoteerd als de openingstreffer deze middag (0-1).

 

De lichtgeblesseerde Penninga werd vervangen door Goeree. Gruppen beging een overtreding op Wesselink en deze moest een blessurebehandeling ondergaan. Gruppen werd nog getrakteerd op een gele kaart voor deze charge door Fokkens. De vrije trap hieruit ging ver over. M. Doldersum kreeg nog ene mooie kans maar zijn diagonaal geschoten schot ging voorlangs tot grote opluchting van de Lycurgus verdediging.  De aangeslagen Wesseling werd vervangen door Paulides. De volgende vrije trap na een overtreding op Prijs ging aan de andere kant ook hoog over. De lichtgeblesseerde Doldersum werd vervangen door A-junior Odink. Een afstandsschot van Lycurgus kon nog ternauwernood door Benjamins van de lijn worden gehaald.

 

Dit moest een waarschuwing zijn geweest voor Elim maar want bij het sluiten van de markt kwam Lycurgus langs zij. Uit een rommelige spelsituatie waar 3 Elim verdedigers elkaar voor de voeten liepen werd op dubieuze wijze de gelijkmaker gescoord (1-1). Dat de A-junioren Wachtmeester en Metselaar nog werden ingezet was slechts een formaliteit voor op het wedstrijdformulier. Dit gelijkspel werd door Lycurgus als een overwinning gevierd en menig Elim supporter ging teleurgesteld huiswaarts.

 

Man of the match: R. Koekoek.

 

Opstelling: A. Padding, J. Gritter, M. Gruppen, W. Boertien, B. Koops,  R. Koekoek (90. P. Metselaar), Y. Benjamins, J. Prijs, H. Klomp (88. M. Wachtmeester) , D. Doldersum en M. Doldersum (84. M. Odink).

 

Wissels: P. Metselaar, M. Odink en M. Wachtmeester.

 

17-2-2018

ELIM – Gisteren stond al weer een belangrijke wedstrijd op het programma voor sc Elim tegen de nummer 3, Amicitia VMC. Grote vraag vooraf was natuurlijk of deze wedstrijd wel door zou gaan, gezien de winterse omstandigheden. Uiteindelijk werd er besloten in overleg met de consuls om toch deze 3-punten partij te spelen.

Gevolg is natuurlijk weer dat het vertekende beeld van ongespeelde wedstrijden in deze 4de klasse alleen maar toe zou nemen. Het werd een vreemde partij voetbal met veel glibberpartijen, rode en gele kaarten en slechts enkele doelpunten omdat Amicitia het niet durfde uit te spelen en antivoetbal speelde met 2 man meer op eigen helft. Uiteindelijk werd de wedstrijd met een 1-1 gelijk spel afgefloten, waardoor directe concurrent Achilles goede zaken kon doen bij een eigen overwinning.

Eerste helft

Binnen no-time was het de in de basisstartende speler Klomp die voor Elim de eerste kans kreeg maar zijn vizier stond nog niet op scherp. Een corner vervolgens werd keurig teruggelegd op Gritter die met een dwarrelbal keeper Braams probeerde te verschalken. Deze kon de bal nog net weer tot corner verwerken. Vervolgens was Amicitia aan de beurt met een grote kans door CJ Diepenveen, maar deze werd heftig onderbroken door verdediger M. Koops. Deze probeerde de bal te spelen maar gleed ongelukkig uit, even ervoor gebeurde Boertien hetzelfde, en raakte hij Diepenveen onbesuisd. Scheidsrechter Hein zag hier een zware overtreding in en stuurde de jonge Koops meteen met rood weg. Dit had natuurlijk gevolgen voor de rest van de wedstrijd. Hierop volgde een gele kaart voor Broekema, die vasthield binnen de lijnen. De vrije bal buiten de 16 leverde niks op.

Ook de volgende kans was voor Amicita maar Padding kon de bal tot corner verwerken. Even later kreeg Y. Benjamins geel omdat hij met gestrekt been inkwam op het middenveld. Een vrije bal van M. Doldersum kon door de keeper Braams net over de lat worden getikt nadat Doldersum vooraf onderuit was gehaald. Na ruim een kwartier spelen was het Broekema, die zijn schot langs de buitenkant paal zag verdwijnen. Halverwege de wedstrijd kon Prijs na wat rommelwerk via de achterlijn de bal voorgeven maar M. Doldersum schoot naast en ook zijn broer Daymen kopte even later over. Het noodlot voor Elim sloeg voor de 2de keer toe, want ook H. Benjamins werd met rood voor de rust weggestuurd door scheidsrechter Hein. Deze stond vaak onvoldoende dichtbij om de situatie te kunnen beoordelen. In duel met Smits sprong hij op om een bal weg te koppen en de leidsman zou in deze sprong een elleboogje hebben waargenomen. Vergelijkbaar met de situatie van de weggestuurde Lozana van PSV later op de avond. Terecht of niet, maar hij kon zijn biezen pakken en zo stond Elim met 9 spelers op het veld. Vlak voor rust waren er nog kleine kansen voor Boertien en Prijs maar beiden kon het net niet raken. Ook CJ Diepenveen kreeg na een solotour nog een kans maar zijn schot ging over. Tijd voor een afkoelingsperiode en waar in de kleedkamers het nodige zou zijn besproken.

Tweede helft

Na de rust zou je verwachten dat er een heel ander Amacitia uit de kleedkamer zou komen. Maar niets was minder waar. Ze lieten Elim met 2 man minder het spelletje maken en loerden zelf op de counter om zo de openingstreffer te scoren. Het eerste kwartier waren dan ook vele overtredingen te noteren waarbij  scheidsrechter Hein nog zijn kaarten op zak hield. Uit een corner was het M. Doldersum die de bal voorlangs schoot. En ook Diepenveen kreeg uit de counter een kans maar zijn bal ging hoog over en belandde in de tuin van de buurman. Onverwacht viel er toch een goal te bekennen want Broekema werd even niet in de gaten gehouden en vrijstaand scoorde hij de 0-1.

Ook de volgende kans was voor Broekema maar deze ging gelukkig voorlangs. De ingebrachte ten Berge na de rust moest op ongelukkige wijze het veld verlaten met een verdraaide knie, waarschijnlijk het gevolg van het moeilijk bespeelbare veld. Voor hem kwam Strating binnen de lijnen. Boertien liep tegen een volgende gele kaart op omdat hij Broekema onreglementair af moest stoppen om erger te voorkomen. De volgende kaart voor van Wieringen werd ook al snel getrokken omdat die het nodig vond het spel te bederven. Wat er daarna gebeurde blijft onduidelijk maar binnen de 16 kreeg van Wieringen nogmaals geel te zien en ook hij kon de aftocht naar de kleedkamer maken. Elim kreeg weer wat meer grip op de wedstrijd omdat hierdoor de ondertal situatie verkleind werd. Twee vrije trappen van M. Doldersum ging over maar de Elimmieten roken weer hun kansen op de gelijkmaker. Dit gebeurde dus ook want een onhoudbaar afstandschot van M. Doldersum zorgde voor de terechte gelijkmaker (1-1). Er waren nog meerdere kansen om langszij te komen in de extra tijd maar door het schijtbakkenvoetbal van Amacitia kwam Elim niet door de muur van 8 verdedigers heen. Zo liep Elim zware averij op en zal het zich de komende 14 dagen kunnen bezinnen hoe nu verder. De volgende wedstrijd is pas over drie weken uit naar Lycurgus in stad Groningen.

 

10-2-2018

ASSEN – Zaterdag stond de topper tussen de fictieve koploper Achilles 1894 en sc Elim op het programma. Daar waar vele wedstrijden in de 4de klasse E werden afgelast vanwege bevroren velden moest er in Assen op het kunstgras van veld 2 worden gespeeld. Ook was RTV Drenthe aanwezig om de prestaties van beide teams vast te leggen op de gevoelige plaat voor het sportprogramma Onze Club, wat zondagavond weer te zien is op de buis. De verwachting was dat het een boeiende wedstrijd zou worden en dat de winnaar goede zaken zou doen voor het mogelijke kampioenschap.

Het werd uiteindelijk een wedstrijd van 2 gezichten, waarbij de eerste helft ondanks veel balbezit en kansen voor sc Elim Achilles 1894 met 2 goals als winnaar uit de bus kwam. De 2de helft daarentegen was voor de uitclub want sc Elim wist maar liefst 6 keer het net te raken, waarvan er één voor buitenspel werd afgekeurd door  scheidsrechter S.A. Brinkkemper. Dit bracht een uiteindelijke stand van 3-5 op het wedstrijdformulier.

Eerste helft

Het begon allemaal wat zenuwachtig en gewaagd bij sc Elim en zo gebeurde het ook dat diverse passes over de grond niet goed aankwamen. Het leek wel of trainer Benjamins zijn tactiek vandaag had aangepast op die van de tegenstander. Werd er altijd met het vertrouwde 4-3-3 gespeeld, ging hij het vandaag met 4-4-2 proberen. De eerste corner na een goeie aanval door Elim werd niet benut. Ricardo liep een blessure op nadat hij ongelukkig werd geraakt door keeper Padding, maar hij zocht eigenlijk zelf zijn ongeluk op. Ook de tweede corner werd door Elim verspeeld omdat D. Doldersum de bal niet goed onder controle kreeg en ook omdat de teruggekopte bal van Y. Benjamins in het niemandsland verdween.

Na een kwartier spelen werd Ricardo vervangen door Bruijn omdat hij te geblesseerd was geraakt na de confrontatie met de Elim keeper om verder te spelen. Onverwacht werd er halverwege deze helft gescoord. In een onbewaakt moment kreeg een vrijstaande Achilliaan bij de 2de paal de bal ingespeeld. Zijn voorzet werd makkelijk door Schoenmakers tot de 1-0 gepromoveerd. Doordat er geen druk op het middenveld werd gezet werd er balverlies geleden en dit resulteerde al snel in een 2-0 achterstand door Koopman.  Elim zou wakker geschud moeten zijn maar het spel bleef onveranderd ondanks wijze woorden vanaf de zijlijn. Er waren meerdere kansen om te scoren maar het leek wel of ieder weer voor zichzelf bezig was. Achilles had zelf de kans om nog verder uit te lopen doordat keeper Padding bij een uittrap tegen een tegenstander aanschoot waardoor de bal voor een teamgenoot viel, maar deze wist er geen voordeel uit te halen en zo kwam Elim met de schrik vrij. Er mochten nog meerdere corners door sc Elim worden genomen maar het rendement hieruit was 0,0. Zo kabbelde de wedstrijd gezapig naar de rust toe.

Tweede helft

Wat er in de rust is gebeurd kan uw reporter niet melden maar voordat hij goed en wel op het veld stond had Prijs de 2-1 al achter Tienkamp liggen. Wel werd in de rust Koekoek gewisseld voor Klomp, wat mogelijk het zelfvertrouwen bij de groep deed groeien. Er werd namelijk weer in het vertrouwde 4-3-3 gespeeld. Ook was het D. Doldersum, die nu vlak na rust bijna zijn kansje verzilverd zag, maar deze keer kon Tienkamp nog net op tijd ingrijpen. Een ongelukkige blessure voor Kloosterhuis binnen 10 minuten na een botsing was voor hem het einde van de wedstrijd en Kolhoop mocht deze middag ook weer  zijn opwachting maken. Vervolgens schoot de mee opgekomen Boertien op de paal en aan de andere kant was Koopman deze middag dicht bij zijn 2de treffer.

De vrije trap van M. Doldersum, nadat Gritter net buiten de 16 was onderuit gehaald, leverde voor Tienkamp geen problemen op. Hij bracht redding door de bal uit de rechterbovenhoek weg te stompen. Halverwege deze helft was het D. Doldersum, die via een snelle uitval de bal kreeg toegespeeld en met een fraai stiftje wist hij Tienkamp te verschalken en de gelijkmaker te noteren (2-2). Ook Prijs kreeg nog een kans door de bal bij de achterlijn uit te spelen, maar hij kon deze keer Tienkamp in de korte hoek niet verrassen. Achteraf gezien had hij hem beter terug kunnen leggen daar er 2 man vrij stonden binnen de bekende zestien. Even later was het M. Doldersum die de 2-3 voorsprong maakte na een soloactie, echter na een vrije bal was het Koopman die goed bij de les was en binnen een minuut de 3-3 scoorde.

Een vrije bal voor het Achilles doel door Y. Benjamins kon slechts na richtingverandering tot corner worden gepromoveerd.  De vermoeide Brokhaar werd vervolgens vervangen door zwaargewicht Folkersma. Vijf minuten voor tijd werd M. Doldersum onreglementair afgestopt en de vrije trap hieruit kwam tegen een uitgestoken hand van de Achilles-muur. Scheidsrechter Brinkkamper wees naar de stip en hieruit werd door M. Doldersum de 3-4 gescoord. Een nieuwe aanvalsgolf van sc Elim bracht weer een goal tot stand van Prijs maar assistent-scheidsrechter Hakkeling zag hier een buitenspeldoelpunt in. Dit werd subiet door de overigens goedleidende scheidsrechter overgenomen, ondanks dat ze niet altijd bovenop de spelsituaties stond. Daar Achilles de boel nog gelijk probeerde te trekken kreeg sc Elim meer ruimte om vrij uit te spelen. In de blessuretijd was het voor de vrijgelopen Gritter dan ook eenvoudig om de 3-5 binnen te tikken. Uiteindelijk was de uitclub na de rust doeltreffender dan de tegenstander en kon het met de volle winst huiswaarts keren. Hiermee deed sc Elim dan ook goede zaken voor de stand in het klassement. Het kan de komende weken weer energie bijtanken als er voor andere clubs in 4E een inhaalprogramma staat geprogrammeerd